Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Bolu’da 1978 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ne bağlı Sevk ve İdarecilik Yüksek Okulu adıyla kurulmuştur. 1978-1979 öğretim yılında üniversiter düzeyde 202 öğrenci ile öğretime başlamıştır. Yüksek Okul, 1983 yılında Gazi Üniversitesi’ne bağlanarak “Bolu İdari Bilimler Yüksek Okulu” adını almış daha sonra, 1987 yılında Fakülteye dönüştürülerek “İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi” adıyla varlığını sürdürmüştür.

1992 yılından bu yana Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ne bağlı olarak faaliyette bulunan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde; İktisat, İşletme, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Maliye ve Ekonometri Bölümleri bulunmaktadır.

Fakültemizin misyonu; Kaliteli bir eğitim ve öğretim yaparak kamu ve özel sektörde en çok aranan mezunlar yetiştirmek, ülkenin ekonomik idari ve sosyal sorunlarına çözüm bulacak araştırma ve danışmanlık hizmetleri sunmak, ulusal ve uluslararası düzeyde özgün bilgiler içeren yayınlar yapmaktır.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İsletme, İktisat, Kamu Yönetimi, Uluslararası ilişkiler ve Maliye olmak üzere 5 bölümde lisans eğitimi faaliyeti vermektedir. Bu bölümlerin hepsinde yüksek lisans programı bulunurken; İktisat, İşletme, Kamu Yönetimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerinde doktora programı bulunmaktadır.

Fakültede, bünyesinde 42 adet bilgisayar barındıran 2 adet bilgisayar laboratuarı ve öğrenci kapasiteleri 25 ile 160 arasında değişen 26 adet derslik bulunmaktadır. Ayrıca fakülte öğrencilerinin gerektiği zaman internete girebilmeleri imkanlar ölçüsünde sağlanmaktadır.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin eğitim dili Türkçe'dir. Ancak Uluslararası İlişkiler Bölümünde 2013-2014 Eğitim yılından itibaren en az %30 İngilizce dilinde eğitime geçmiştir.